De eerste editie

In 2014 is Kunst in Loenen opgericht en vond de eerste editie van de Open Atelierdagen Loenen plaats. We besloten de bezoekers, en dat waren er deze eerste keer al behoorlijk veel, iets mee te geven. Iets wat onze band met het dorp Loenen moest symboliseren en versterken. Zo kwam het dat we oude dorpsverhalen zijn gaan verzamelen. Op basis van de overleveringen hebben we 10 verhalen uitgewerkt. Deze hebben we laten drukken en bezoekers kregen op iedere deelnemende locatie een verhaal, die ze konden verzamelen in een fraai mapje van handgeschept papier van De Middelste Molen.

De verhalen kun u hier allemaal alsnog – of nogmaals – nalezen.

De springende ketel

De springende ketel

Loenen staat van oudsher bekend om zijn papierindustrie. De sprengen en beken leverden het water en de waterkracht voor het fabricageproces. In de tweede helft van de 17e eeuw werden De Bovenste Molen, De Middelste Molen en De Achterste Molen gebouwd. Deze waren een bron van werkgelegenheid, een bron van inkomsten en een bron van ellende. De molens zijn allen minstens één keer tot de grond toe afgebrand. Maar dat was nog niet het ergste.
Lees meer… 

Henri Kley

Henri Kley

Laat mij u vertellen over mijn vader, de kunstenaar Henri Kley. Hij was een zeer begaafd schilder met een passie voor de natuur en een heel eigen kijk op de wereld om hem heen. We zijn nooit rijk geworden van mijn vaders kunstwerken; we konden er vaak niet eens van rondkomen. Ik kan mij nog herinneren dat hij een fraaie antieke kast in stukken sloeg om de kachel mee te stoken.
Lees meer… 

De laatste schaapherder

De laatste schaapherder

Lieden die op het terras van hotel de Loenermark in Loenen neerstrijken zien daar een bronzen beeld van een eenzame schaapherder met zijn schapen. “Eenzaam? Ik had een hond en tweehonderdvieftig schapen bie mie, sufferd!”
Deze schaapherder was Willem Koestapel. Hij was de laatste rondtrekkende herder zonder vaste verblijfplaats in Nederland.
Lees meer… 

Droefakkers

Droefakkers

Licht van de zomerzon gaf een goudgele gloed op het wuivende graan langs de eeuwenoude weg die Loenen met Terlet verbond. Vroeger
liep je door de diepe karrensporen van de smalle zandweg. Aan weerszijden het graan dat in de zomer werd gemaaid. De boerenkinderen hielpen dan altijd mee met de graanoogst. Deze weg bestaat nog altijd en begint vlak bij hotel de Loenermark en heet “Droefakkers”. Een naam met een droeve geschiedenis.

Lees meer… 

Poema op de Veluwe

Poema op de Veluwe

Laat in de middag, op een mooie dag in juni van het jaar 2005, ging ik een eindje wandelen. Ik doe dat graag. Ik liep aan de rand van Loenen in de buurt van de Vrijenberg. Plotseling zie ik een dier aan de rand van het bos; een groot dier. Eerst dacht ik dat het een loslopende hond was, maar in zijn beweging leek het meer op een kat, maar dan wel een heel grote kat.
Lees meer… 

Grafheuvels in Loenen

Grafheuvels in Loenen

Leven is eindig. Iedereen zal eens sterven en de dood van een geliefde, familielid, kind of een stamgenoot grijpt diep in, in het leven van de overblijvers. In de prehistorie was de dood een nog veel belangrijker onderdeel van het leven dan tegenwoordig. Mensen werden toen meestal begraven in grafheuvels; in foetushouding met het gezicht naar het oosten. Er zijn aanwijzingen dat de grafheuvels niet alleen slechts graven waren maar ook als heilige plaatsen gezien werden.
Lees meer… 

The Sound of Music

The Sound of Music

Legendarisch, zo kun je het verhaal van de familie Von Trapp uit de film “The Sound of Music” wel noemen. Aan het einde van de film breekt de Tweede Wereldoorlog uit en vlucht Kapitein Georg von Trapp met zijn zeven kinderen en zijn tweede vrouw – voorheen kindermeisje – Oostenrijk uit. Een bruusk einde aan een vrolijk verhaal vol romantiek, bloeiende alpenweiden en muziek.
Lees meer… 

Gluende Gerrit

Gluende Gerrit

Lopend over de Loenermark kunt u een bijzonder verschijnsel waarnemen. Een vlammende verschijning dwalende over de heide. Velen denken dat het een bijzonder natuurverschijnsel is, maar mensen die het onderstaande verhaal kennen weten beter.
Lees meer… 

De vrijenberg

De vrijenberg

Lang niet iedereen kent de ironie die schuilgaat in de naam “de Vrijenberg”, een naam die je in Loenen op diverse plekken tegen kunt komen. Vlakbij de Loenense waterval staat een voormalig hotel met die naam. Niet ver daar vandaan staat ook een boerderij die de naam “de Vrijenberg” draagt. Er is ook een Vrijenbergweg. Het is een oude naam die droevige herinneringen uit een ver verleden oproept.
Lees meer… 

De Gruwel

De Gruwel

Liever liep je met een grote boog om hem heen. Hij was een zonderling man en woonde tussen Loenen en Lieren. Hij had een vuile rossige baard en een knevel waar je u tegen zei. Veelal in oude stinkende lompen gehuld en in combinatie met zijn priemende ogen was het een kerel waar je maar liever ver bij uit de buurt bleef. De mensen noemden hem De Gruwel.
Lees meer…